Usein kysyttyä

Taitoni vie liikaa aikaa. Miten ehdin tallentaa kaikkia koulutustilaisuuksia tai lukemistani palveluun?

Päinvastoin. Järjestelmällinen tapa toimia säästää aikaa. Käyttämällä vähän aikaa kerrallaan säästät aikaa pidemmällä aikavälillä. Taitoni.fi:n avulla todistukset, opintosuoritukset ja työkokemukset ovat yhdessä paikassa valmiina tulostettavaksi. Et tarvitse erillisiä excel-taulukoita tai kansioita. Teet Taitoni-palvelussa oman tekemisen näkyväksi. Tämä tukee ammatillista kehittymistäsi.

Taitoni ei käy lokikirjasta. Saanko mitään hyötyä palvelusta?

On totta, että erikoislääkärikoulutuksen uudistus on vasta alkamassa. Sähköinen portfolio on käytössäsi ehkä vasta vuosien kuluttua. Mutta käyt töissä, toimipaikkakoulutuksissa, täydennyskoulutuksissa, verkkokursseilla, kirjoitat artikkeleita ja opetat muita. Miksi et tallentaisi tätä kaikkea tulevaa varten? Saat suuren osan hyödyksi erikoislääkärihakemuksessasi, kun kirjaat alasi tavoitealueet omiin tavoitteisiisi. Tieto tallentuu järjestykseen myös tavoitteiden mukaan.

Erikoistuminen tehdään käytännön työnä ja haet työpaikkoja erikoistumisen aikana. Siisti ansioluettelo on työnantajalle hyvä käyntikortti eikä sekään ole huono asia, että osoitat kehittäväsi itseäsi suunnitelmallisesti.

En voi tallentaa omia luentojani Taitoni-palveluun. Voinko seurata kehittymistäni luennoitsijana?

Taitoni.fi ei määrittele oppimista, vaan sinä itse. Voit aina tallentaa luennon tai opetuksen omatoimiseen oppimiseen. Tallenna luennot tallennustilaan. Luennon arviot kannattaa tallentaa muistiinpanokenttään, johon tallennat myös oman arviosi suoriutumisestasi. Näin seuraat opettamisesi kehitystä ja muutosta vuosien kuluessa.

Syventävien opintojen ohjaajan työni ei näy missään. Onko Taitoni-palvelusta hyötyä tieteellisessä toiminnassani?

Kyllä on. Duodecimin Syväriporttia ollaan yhdistämässä Taitoni.fi:hin. Näin ohjaaminen tulee näkyväksi osaksi ansioluetteloa. Taitoni haluaa tukea kotimaisen tieteellisen toiminnan näkyvyyttä. Rakennamme tähän liittymää parhaillaan, jotta saamme suomenkielisen tieteellisen toiminnan paremmin esiin.

Eläkeiässä en tarvitse Taitoni-palvelua. Miksi minun pitäisi vielä osoittaa oppimista?

Terveydenhuollon ammattihenkilö on velvollinen ylläpitämään ja kehittämään ammattitoiminnan edellyttämiä tietoja ja taitoja sekä perehtymään ammattitoimintaa koskeviin säännöksiin ja määräyksiin. Työnantajalla on velvollisuus mahdollistaa se. Terveydenhuollossa seurataan osallistumista täydennyskoulutuksiin. Omatoiminen oppiminen ja työssä oppiminen ansaitsevat tulla näkyviin. Kun haluat lisää palkkaa tai muuta työtehtäviäsi, sinulta voidaan kysyä, oletko panostanut ammattitaitoosi. Taitoni-palvelu osoittaa, miten kehityt ammatissa aktiivisena toimijana. Tämä on tärkeää palkkaneuvotteluissa tai työtehtävän muutoksessa.

Voinko käyttää Taitoni.fi käyttämistä ammattitaidon markkinoinnissa?

Terveydenhuollon palvelujen tuottajien sivuilla on usein lyhyt kuvaus lääkärin tutkinnoista ja osaamisesta. Ole totuudellinen ja selkeä. Jos käytät Taitoni.fi palvelua, voit liittää Taitoni kunnossa -merkin omiin tietoihisi.

Tietoni-palvelu on liian monimutkainen. Riittävätkö tietotekniset taitoni?

Opit käyttämään Taitoni.fi -palvelua ilman kursseja. Pro Medico opastaa käyttöä lyhyillä videoilla. Taitoni on lisäksi rakennettu siten, että tiedot eivät häviä käytössä. Niitä voi muuttaa myöhemmin. Sinun tarvitsee kirjata kolmea asiaa: Mitä opin. Mihin osaamisen alueisiin oppi liittyy. Mihin omiin tavoitteisiini katson sen vastaavan. Näin tuotat monipuolista ja visuaalista tietoa osaamisestasi ja ammatillisesta kehittymisestäsi.

En muista, missä koulutuksissa olen käynyt vuoden aikana. Miten liitän aiemmat suoritukset Taitoni-palveluun?

Saat tietoja koulutuskalenterista Tietoni-palvelussa. Voit tuoda niitä palveluun vielä vuosienkin kuluttua. Voit tuoda palveluun myös Oppiportista aiemmin suoritetut kurssit. Jos olet tallentanut todistukset koneellesi, liitä ne osaksi Taitoni.fi:tä. Saat jatkossa osan todistuksista automaattisesti.

Minulla ei ole tunnuksia Taitoni.fi käyttöön. Mistä saan palvelun tunnukset?

Taitoni.fi toimii Fimnet-tunnuksilla. Käytät samoja tunnuksia Lääkäriliiton sivuilla ja Fimnet-palveluissa. Kirjaudut sähköisellä jäsenkortilla Taitoni.fi:hin. Jos olet unohtanut tunnuksen, voit tilata sen www.fimnet.fi/tunnus. Salasanan saat tilattua puhelimeesi tai samaan verkko-osoitteeseen.

Julkaisuluettelo ei näy Taitoni.fi:ssä. Saanko julkaisuluetteloni Taitoni-palveluun?

Taitoni.fi ei tarjoa julkaisuluettotietokantaa. Verkossa on tähän ilmaisia tietokantoja (Refworks, Mendeley). Voit tallentaa julkaisuluettelosi word-muodossa Tiedostot-osioon ylläpitää sitä siellä. Suosittelemme viitetietokantaohjelman käyttöä. Olemme rakentamassa suomenkielisen tieteellisen julkaisujen tuomiseen automatiikkaa eli tältä osin ansiluettelo löytyisi sovelluksesta.

Resertifikaation vuoksi Taitoni.fi:tä ei tarvita. Riittääkö pelkkä ammattitaidon ylläpitäminen?

Suomessa terveydenhuollon ammattihenkilön ei tarvitse uudistaa ammattioikeuksia määrävuosin. Velvoite pitää yllä ammattitaitoa on lakisääteinen. Euroopan alueella seitsemän maata kymmenestä edellyttää määräaikaista oikeuksien uudistamista. Euroopan komissio seuraa ammattioikeuksien toteutumista viiden vuoden välein. Pakko on yksi syy kerätä ammatillinen osaaminen yhteen ja näkyväksi. Olennaisempaa on turvata ammattilaisten oikeus jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen. Siksi resertifikaatiota ehkä edellytetään tulevaisuudessa.

Minulla ei ole ammatillisen kehittymisen tavoitteita. Miten Taitoni auttaa tavoitteiden asettamisessa?

Oppimistavoitteiden pohtiminen tehostaa oppimista. Pro Medicon ja Taitoni.fi:n videot opastavat: Mitä haluat tehdä työurallasi? Mitä jo osaat? Mitä haluat osata? Materiaalipankki- sivuilla on työvälineitä oman osaamisen pohtimiseen ammatillisuuden osa-alueiden kautta.

Osaamiseni ei kiinnosta työnantajaa Miksi Taitoni-palvelun käyttäminen muuttaisi tilannetta?

Kun otamme osaamisen kehittämisen työvälineet käyttöön ja edellytämme niiden käyttöä työnantajalta, muutosta syntyy. Terveydenhuollon pääoma lepää ammattilaisten osaamisessa. Lääkärien määrä on ollut kasvussa, ja teknologia muuttaa lääkärin työtä. Yksityiset palveluntuottajat avaavat tietoa lääkäreistä verkkosivuillaan. Lääkärit myös markkinoivat osaamistaan verkossa yhä enemmän. On siis tärkeää osata sekä pitää yllä osaamistaan mutta myös osata kertoa siitä.