Strategia viitoittaa tietä kohti entistä vahvempaa lääkäriyhteisöä

Miltä kulunut vuosi uuden strategian kanssa näytti koulutustoimintamme näkövinkkelistä? Sen tavoitteiden innoittamana syntyi lukuisia uusia ideoita jäsentemme kouluttamiseen.

Duodecimin valtuuskunta viimeisteli ja hyväksyi uuden viisivuotisstrategian vuosille 2023–2027 melko tarkkaan vuosi sitten. Strategia asetti tiedeseuran toiminnalle entistä selkeämmät tavoitteet: haluamme vahvistaa tutkitun tiedon käyttöä päätöksenteossa, toimia lääkäreiden kollegiaalisena yhteisönä ja varmistaa, että seuran toiminta jatkuu kestävästi tulevaisuudessakin.

Kuluneen vuoden aikana olemme seuran kaikissa yksiköissä työskennelleet ahkerasti strategisten tavoitteiden toteuttamiseksi. Toivomme, että työmme myötä strategia konkretisoituu sellaisiksi teoiksi, jotka näkyvät positiivisesti jäsentemme arjessa.

Ajoittain on hyvä tarkistaa, menemmekö oikeaan suuntaan

Kun strategia on laadittu pitkälle ajanjaksolle, on olennaista pysähtyä tarkastelemaan ajoittain, ohjaako strategia toimintaamme oikeaan suuntaan. Pitkällekin aikavälille tehtyä strategiaa täytyy näet voida muokata, jos toimintakenttä ympärillämme muuttuisi olennaisesti. Vuoden vaihtuminen onkin hyvä hetki tarkastella, mitä toimintakaudella olemme saaneet aikaan ja minne suuntaamme nyt.

Strategian ensimmäinen tavoite oli vahvistaa tutkitun tiedon käyttöä päätöksenteossa. Olemme järjestäneet webinaarisarjan tutkitun tiedon merkityksestä hyvinvointialueiden johtajille, jotta myös päätöksenteko johtamisessa voisi tukeutua tutkittuun näyttöön. Tämä kysytty koulutussisältö on jälkitallenteina edelleen jäsentemme käytössä, käypä tsekkaamassa tämä!

Lääkäreiden kollegiaalisena yhteisönä haluamme kohdata ja tukea jäseniemme lääkäriyttä uran kaikissa eri vaiheissa; tukemisen aloitamme jo lääkiksessä, ykköskurssista alkaen. Saman tavoitteen innoittamina käynnistimme syksyllä Deehetki-jäsenwebinaarit. Deehetket tarjoavat jäsenille mahdollisuuden paikasta riippumattomaan oppimiseen ja oman osaamisen kehittämiseen. Webinaarien sisältöjä on iloksemme hyödynnetty myös työpaikkojen meeting-koulutuksissa, mikä laajentaa niiden vaikutusmahdollisuuksia ammatillisessa yhteisössämme.

Tavoittelemme myös sitä, että toimintaamme osallistumalla jäsenemme voivat kehittyä ammatillisesti. Olemme käynnistäneet kaikki yliopistopaikkakunnat kiertävän stressinhallintakurssin huomioidaksemme jäsentemme tekemän tärkeän työn ympäri Suomea. Näiden taitojen hiomisesta hyötyy taatusti jokainen kollega, niin töissä kuin muussakin elämässä.

Kolmas tavoitteemme on varmistaa toiminnan kestävä jatkuminen. Lääkärikunnan osaamisen tukemiseksi laadimme ja julkaisimme lääkärijärjestöjen kanssa loppuvuodesta yhteisen koulutussuosituksen, jonka mukaan jokaisen lääkärin tulisi saada vähintään 10 päivää työpaikan ulkopuolista koulutusta vuodessa. Lisäksi suositus korostaa, että jokaisen lääkärin työviikon tulisi sisältää vähintään 5 tuntia ammatillisen kehittymisen elementtejä, kuten meeting-toimintaa tai itsenäistä opiskelua. Myös hyvinvointialueiden käynnistyessä näistä ammatillisen kehittymisen velvollisuuksista on hyvä pitää kiinni.

Tule mukaan jatkamaan matkaa kanssamme

Kun strategiakaudesta on kuljettu viidesosa matkaa, voin todeta, että suuntaviivat näyttävät edelleen oikeilta ja näillä tienviitoilla voimme suunnata hyvillä mielin kohti vaihtuvaa vuotta. Olemme asettaneet vuodelle 2024 monia tavoitteita. Pyrimme laajentamaan Deehetkien tavoittavuutta, jotta mahdollisimman moni jäsenemme voi hyötyä niistä. Samalla suunnittelemme koulutustukipalveluiden uudistamista erikoislääkäriyhdistyksillemme, jotta jäsentemme ammatillisen kehittyminen tukeminen koulutuksin olisi mahdollisimman helppoa.

Strategiakausi on vasta alussa – tule mukaan jatkamaan kanssamme tätä matkaa kohti entistä vahvempaa ja kestävämpää lääkäriyhteisöä. Toivottavasti kohtaamme mahdollisimman monia teistä tulevana vuonna!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *